Министарство одбране Републике Србије
 
26.10.2016.

Сарадња са Данском у области одбране




Министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је данас са отправником послова у Амбасади Краљевине Данске Мортеном Хансеном и представником Оружаних снага К. Данске пуковником Куртом Рефсгардом о сарадњи у области одбране.
 
Данска је једна од најзначајнијих земаља донатора Министарства одбране, чије су донације у претходним годинама имале пресудни значај за реформу и развој система одбране, нагласио је Ђорђевић у разговору. Од 2004. године, Данска је донирала више од 4 милиона евра. Србија изузетно цени одлуку о наставку сарадње кроз даљу експертску и финансијску подршку започетим пројектима, чиме је Данска још једном показала да је поуздан партнер на кога се можемо ослонити, рекао је министар.
 
Министарство одбране наставиће да води балансирану политику одбране и радиће на даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим партнерима и међународним организацијама. Спољнополитички циљеви Србије су чланство у Европској унији, очување територијалног интегритета и суверенитета и регионална сарадња. Министар одбране упознао је саговорнике са приоритетима Министарства одбране у сарадњи са ЕУ, као и о сарадњи са НАТО у оквиру Програма Партнерство за мир.
 
Саговорници су закључили да сарадња у области одбране прати тренд свеукупних билатералних односа. До краја ове године планирано је одржавање билатералних одбрамбених консултација у Београду, на нивоу начелника управа за међународну војну сарадњу два министарства, као одлична прилика да се, на експертском нивоу, размотри досадашња сарадња и дефинишу даље смернице. На састанку се разговарало и о планираном сусрету министара одбране две земље у првом тромесечју следеће године. Такође, разговарало се и о могућностима поновног успостављања сарадње у области ваздухопловства и даљем наставку сарадње у области развоја психолошке делатности.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.10.2016
mp4 (24,68 MB)
Пријем