Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2016.

Промоција најмлађих подофицира Војске Србије



Промоција нових подофицира Војске СрбијеСвечана промоција подофицира, слушалаца 8. и 9. класе Основног курса за подофицире, одржана је данас у панчевачкој касарни «Народни херој Стевица Јовановић».
 
Свечаности, у организацији Команде за обуку, присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, команданти оперативног нивоа, са првим подофицирима, представници јединица из гарнизоног места Панчево, као и представници локалне самоуправе, родбина и пријатељи најмлађих подофицира.
 
Промоција нових подофицира Војске СрбијеНајбољи полазници 8. класе су водник Вукашин Ничковић (просечна оцена 4.89), водник Бојан Пешић (4.86) и водник Дејан Росић (4.85) док су најбољи у 9. класи водник Ђорђе Миладиновић (4.95), водник Борко Јовановић (4.95) и водник Срђан Митић (4.83). Њима је министар одбране уручио ручне сатове, двогледе и ручне бусоле.
 
Честитајући унапређење у први подофицирски чин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да бити подофицир Војске Србије представља велику част и носи велико бреме одговорности, јер на њему почива обука, ред и дисциплина у јединици.
 
– Бићете вође својим војницима и пример како се извршавају наређења претпостављених, зато морате бити стручни, доследни, професионални и часни, рекао је генерал Диковић.
 
Промоција нових подофицира Војске СрбијеНачелник Генералштаба је поручио новим водницима да, као вође својих војника, граде ауторитет на знању и личном примеру.
 
– Извршавајте професионално и савесно своје обавезе на функционалним дужностима и будите сигурни да ће вас људи којима командујете поштовати - рекао је генерал Диковић и поручио најмлађим подофицирима да на том путу треба да их надахњује и подстиче патриотизам и херојство истакнутих војсковођа и подофицира из богате и славне српске историје.
 
Захваљујући на честиткама, најбољи у класи водник Ђорђе Миладиновић рекао је да су његове колеге и он протеклих месеци, поред војничког знања, научили и колики је значај развијања колективног и такмичарског духа, али и професионализма и образовања.
 
Промоција нових подофицира Војске Србије– Бити припадник Војске Србије представља највиши степен морала, дисциплине и љубави према отаџбини, па нас 154 млада подофицира данас стојимо пред вама, спремни да своје животе предамо на услугу свом народу и својој држави – рекао је водник Миладиновић,  који је посебно истакао велику подршку коју су током школовања имали од свих претпостављених, а нарочито је захвалио главним подофицирима и искусним инструкторима Центра за обуку и усавршавање подофицира.
 
Након свечаног дефилеа јединица, присутни гости су обишли и тактичко – технички збор.
 
У чин водника данас су промовисана 73 професионална војника 8. класе и 81 из 9, а међу 154 нових подофицира је 15 жена. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.10.2016
mp4 (156,65 MB)
Промоција најмлађих подофицира - говор начелника Генералштаба
21.10.2016
mp4 (154,57 MB)
Промоција најмлађих подофицира Панчево покривалица