Министарство одбране Републике Србије
 
20.10.2016.

У посети српским мировњацима у мисији UNIFIL у Либану



У посети српским мировњацима у мисији UNIFIL у ЛибануЕкипа Медија центра “Одбрана” и ВФЦ “Застава филм” посетила је контингент српских мировњака који су ангажовани у мисији UNIFIL у Либану.  Према речима потпуковника Виктора Добрића, команданта српског контингента, тренуто се у Либану налази 177 припадника Војске Србије који су размештени у Сектору Запад и Сектору Исток. У сектору Запад су 33 старешине и војника који су ангажовани на пословима заштите снага у оквиру састава италијанског батаљона, а два официра су ангажована у команди Мисије. Највећи део контингента је у Сектору Исток, где се у саставу шпанског батаљона налази пешадијска чета из Четврте бригаде КоВ, којом командује мајор Миодраг Младеновић, док су остали официри и подофиири распоређени у команди Сектора Исток, у команди шпанског батаљона, као и у елементу националне подршке.
 
То је осма по реду ротација од када Војска Србије у мировну мисију упућује вод и чету, а укупно 12. – припадници Војске Србије учествују у мисији UNIFIL од 21. децембра 2010. године. Распоређени су у команди мисије UNIFIL у Накури и у три базе – “Мигуел де Сервантес” , или званићно УНП 7-2, “Дрина” – УНП 9-66 (Сектор Исток) и УНП 1-26, Сектор Запад.
 
ВС у ЛибануСитуација на  југу Либана је стабилна, мирна, али једна погрешна одлука, један погрешан поступак може комплетну ситуацију преокренути. Мислим да су наши војници позитивно прихватили све промене које су настале доласком у другу државу. Као што знате, овде је међународна средина и ми сарађујемо са припадницима других контингената. Морам да нагласим да су до сада сви задаци  који су постављани пред припаднике српског контингента успешно реализовани – истакао је потпуковник Добрић.
 
Он је рекао да су наши припадници заузели правилан став према локалном либанском становништву и према њима се односе са пуно уважавања и поштовања.
 
- Морамо да прихватимо да смо у туђој држави, у њиховој држави, и морамо да поштујемо њихове прописе, обичаје, односе, односно све религије које су заступљене на овим просторима. Наравно, ништа од тога не сме и не утиче на извршење наших задатака. Ово је велико богатство, знање и искуство за све припаднике Војске Србије који се налазе у саставу  UNIFIL снага у јужном Либану и дефинитивно ће утицати на нас – постаћемо бољи људи, бољи војници,  подофицири, официри. Ово је нешто од чега ће корист имати и Војска Србије, односно  јединице и организацијске целине које су нас упутиле на овај задатак. Учешће у међународној операцији је нешто што ће правилно утицати на нас, што ће унапредити наше оперативне спосоности - наших јединица  и институција па и самог система одбране, односно Војске Србије.
 
Командант српског контингента нагласио је да је изузетно поносан на припаднике Војске Србије који су на задацима ван земље и сматра да на њих треба да буду поносни и сви у Србији.
 
–Није лако бити хиљадама километара удаљен од своје породице, куће, земље. Није лако функционисати у туђем, а понекад и непријатељском окружењу. Није лако функционисати у међународној средини где се налази микс припадника других нација, припадника других  оружаних снага. А наши припадници  на све те проблеме и изазове одговорили су крајње позитивно, одговорно и професионално. Тако да сматрам да су сви наши припадници достојно репрезентовали Војску Србије и др жаву Србију. У Либану су прави представници и амбасадори  наше државе.
 
У посети српским мировњацима у мисији UNIFIL у ЛибануКако је истакао мајор Миодраг Младеновић,  припадници српских мировњака у сарадњи са цивилним становништвом реализују бројне пројекте, учествују у хуманитарним асистенцијама и различитим такмичењима на којим представљају  нашу културу, традицију и обичаје.
 
 Екипа Медија центра “Одбрана” и ВФЦ “Застава филм” обишла је све базе у којима су стационирани припадници Војске Србије у сектору Исток и Запад,  упознала се са њиховим редовним дневним задацима током ангажовања у патролама на Плавој линији као и у спортским активностима у слободном времену, јер су ту освојили бројна признања - 11 пехара и 14 медаља.
 
Имали смо прилику да разговарамо са командантима Сектора Исток и обе јединице у чијем саставу се налазе наши мировњаци, те представницима локалне заједнице, а и да обиђемо нека значајна културно-историјска места у зони операције Мисије.
 
Мира Шведић
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА