Министарство одбране Републике Србије
 

Саопштења Команде Заједничких снага војске и полиције



13.04.2017.
Успешна акција против кријумчарења мигранта
 

У координираној акцији Заједничких снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са полицијском управом из Зајечара, ухапшено је пет особа због сумње да су покушали да прокријумчаре 21 особу пореклом из Авганистана и Шри Ланке.
 
У највећој акцији новоформираних тимова за спречавање кријумчарења илегалних миграната до сада, на деоницама Зајечар – Неготин и Зајечар - Параћин ухваћени су П.М. (1967), А.Р. (1987), В.Ј. (1978), Љ.С. (1984) и Т.Ф. (1986) из Београда. Кријумчари су возилима марке Голф 2 и Ауди А3 београдских регистарских ознака обезбеђивали руту кретања комби возилу марке Ивеко, које је превозило мигранте.
 
Осумњиченима је одређено полицијско задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужиоцу.
 
Према речима команданта Заједничких снага бригадног генерала Дејана Јанковића, кријумчарење илегалних миграната је изазов са којим се Заједничке снаге успешно боре.
 
- Ова акција показала је да нови тимови за спречавање кријумчарења илегалних миграната одлично раде свој посао и да ћемо наставити са одлучном борбом против овог вида криминала, истакао је генерал Јанковић.
 
Од формирања у јулу 2016. године, Заједничке снаге војске и полиције откриле су више од 20.000 миграната који су илегално покушали да пређу државну границу и спречили су 121 покушај кријумчарења миграната у којима су ухватили 139 кријумчара.


26.12.2016.
Ухваћена четворица кријумчара илегалних миграната


У две координиране акције Заједничких снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са полицијским управама из Зајечара и Пожаревца, ухапшене су четири особе због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело неовлашћени прелаз државне границе и кријумчарење људи.
 
На путу Зајечар – Параћин ухваћени су Ј.В. (1989) и М.М. (1990) из Београда и М.М. (1996) из Авганистана који су затечени док су у комбију марке ''пежо боксер'' превозили 36 мигранта, држављана Авганистана и Малија.
 
У околини Пожаревца, заустављен је камион немачких регистарских ознака којим је управљао српски држављанин З.А. (1958) из Неготина, који је превозио у задњем товарном делу 41 лице, држављане Авганистана и Пакистана.
 
Осумњиченима је одређено полицијско задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежним тужиоцима.
 
Од 22. јула до данас, Заједничке снаге војске и полиције откриле су више од 18.000 миграната који су илегално покушали да пређу државну границу. Од тог броја, њих око 17.000 одустало је од намере илегалног преласка по уочавању припадника војске и полиције, док су остали превезени у прихватне центре широм Србије.
 
У 100 различитих акција, до сада је ухваћено 114 кријумчара, док се за 28 и даље трага. Највећи број кријумчара је из Србије, њих 85, док су остали из Бугарске (12), Пакистана (5), Авганистана (5), Ирак (5), Молдавија (1) и Холандије (1). Они су покушали илегално да превезу на север Републике Србије више од 1.200 миграната.


19.12.2016
Нови командант Заједничких снага војске и полиције
 

Заједничке снаге Војске Србије и МУП ангажоване су на обезбеђењу државне границе од 22. јула 2016. године. Применом различитих метода обезбеђења државне границе, Заједничке снаге су откриле више од 17.500 миграната који су покушали илегално да пређу државну границу док је у прихватне центре широм Србије смештено 1150 мигранта.
 
У више координираних акција, заједно са надлежним полицијским управама, Заједничке снаге ухватиле су 112 кријумчара који су покушали путничким аутомобилима, комби возилима и пешке, илегално да превезу више од 1000 миграната на север наше земље.
 
Подсећамо да је Овлаштењем председника Републике на дужност команданта Заједничких снага постављен генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта Копнене војске. Генерал Глишовић је руководио радом Команде заједничких снага која у свом саставу има представнике релевантних државних органа и командовао Заједничким снагама војске и полиције у захтевној ситуацији, обезбеђујући 464 километра границе ка Бугарској и Македонији.
 
Нови командант Заједничких снага војске и полиције ће, на основу Овлашћења председника Републике, од данас бити бригадни генерал Миле Јелић, командант 3. бригаде Копнене војске. Примопредаја дужности команданта Заједничких снага обављена је данас у Нишу.
 
Због промене дела миграторних кретања и новог пута илегалног преласка државних граница и кријумчарења људи, Заједничке снаге образовале су нови Сектор „Г“ у чијој надлежности је спречавање илегалних прелазака и кријумчарења људи на делу државне границе према Републици Црној Гори.


13.11.2016.
30 дана притвора за четворицу кријумчара


У координираној акцији Заједничких снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова и граничне полиције ухапшене су четири особе у насељу Краљевица у Зајечару које су покушале да прокријумчаре 25 илегалних миграната.

Мигранти су затечени у аутомобилима "лада", којим је управљао М. Ђ. (1956) и "форд фиеста", који је возио Д. М. (1994), у којем је на месту сувозача био Н. Ј. (1993), сви држављани Републике Србије из околине Шапца. Њима је помагао А.Х. (1998) из Авганистана.

Судија за претходни поступак Основног суда у Зајечару одредио је притвор до 30 дана кријумчарима због постојања основане сумње да су извршили кривично дело неовлашћени прелаз државне границе и кријумчарење људи. 

Од 22. јула до данас, Заједничке снаге војске и полиције откриле су више од 15.300 миграната који су илегално покушали да пређу државну границу. Од тог броја, њих око 14.000 одустало је од намере илегалног преласка по уочавању припадника Војске и полиције, док су остали превезени у прихватне центре широм Србије.

У више од 80 различитих акција, до сада је ухваћен 91 кријумчар, док се за 23 и даље трага. Највећи број кријумчара је из Србије, њих 70, док су остали из Бугарске (11), Пакистана (5), Авганистана (4) и Холандије (1). Они су покушали илегално да превезу на север Републике Србије више од 1.200 миграната. У овим акцијама Заједничке снаге привремено су одузеле укупно 62 путничка возила и 37 мини вен комби возила које су користили кријумчари.

25.10.2016.
Оштро у борби против кријумчара
 

Заједничке снаге Војске Србије и МУП-а, у сарадњи са полицијским управама из Пирота, Врања и Зајечара, ухватиле су, у последњих десет дана, 15 особа које су покушале да илегално прокријумчаре 236 мигранта, док се за пет још увек трага.
 
Међу откривеним кријумчарима 11 је из Србије, двојица су држављани Бугарске и по један из Пакистана и Холандије. Највише илегалних миграната који су ухваћени заједно са кријумчарима је из Авганистана, њих 94, Ирака 51, Пакистана 43 и Сирије 34, а остали су из Шри Ланке, Бангалдеша, Руанде и Уганде.
 
Четворици кријумчара одређен је притвор до 30 дана, за четворицу је одређено задржавање до 48 сати, четворица су пуштена да се бране са слободе, док је за тројицу надлежни тужилац утврдио да нема елемената кривичне одговорности.
 
У последњих десет дана, привремено је одузето 19 путничких и три комби возила, које су кријумчари користили за превоз илегалних миграната.
 
Од почетка ангажовања Заједничких снага до данас, Војска Србија и МУП су открили 13.051 миграната који су илегално покушали да пређу државну границу. Од тог броја, њих око 12.000 одустало је од намере илегалног преласка по уочавању припадника војске и полиције, док су остали превезени у прихватне центре широм Србије.
 
У 64 различите акције, до сада су ухваћена 73 кријумчара, док се за 17 и даље трага. Они су покушали илегално да превезу на север Републике Србије више од 1.100 миграната.


13.10.2016.
Спречени покушаји кријумчарења 64 мигранта
 

Заједничке снаге Војске Србије и МУП, у последња два дана, у сарадњи са полицијским управама из Пирота, Врања и Зајечара ухватиле су једну особу, док се за три још увек трага. Они су покушали да илегално прокријумчаре 64 мигранта.
 
У околини села Крупац ухваћен је В.М. (1981) из Пирота који је у аутомобилу ''Audi A6'' пиротских регистарских ознака покушао да превезе 14 миграната из Ирака. Кријумчару је одређено полицијско задржавање до 48 сати. У другом аутомобилу марке ''Rover'' откривена је група од 10 миграната, док је возач побегао.
 
У околини Књажевца откривена је група од 30 миграната у комби возилу марке ''Fiat Ducato'', док је у околини Владичиног Хана у аутомобилу марке ''Alfa Romeo'' откривена група од 13 миграната из Авганистана, док је возач побегао након покушаја пробоја пункта Заједничких снага.
 
Од почетка ангажовања Заједничких снага до данас, Војска Србија и МУП су открили 11.341 миграната који су илегално покушали да пређу државну границу.  Највећи број од њих је одустао по уочавању припадника војске и полиције, док је 1.129 миграната који су откривени у дубини територије или заједно са кријумчарима, превезени у прихватне центре.
 
У више акција, до сада је ухваћено 57 кријумчара, док се за 11 и даље трага. Они су покушали илегално да превезу на север Републике Србије више од 900 миграната. Међу кријмучарима, највише је држављана Републике Србије, њих 42, док је 15 странаца (осам из Бугарске, четири из Пакистана и три из Авганистана). Међу мигрнатима који су затечени заједно са кријумчарима највише је из Авганистана, њих 538, 144 је из Сирије, 120 из Ирака, 102 из Пакистана и остали. 

21.09.2016.
Приведена двојица крујумчара


Заједничке снаге Војске Србије и МУП ангажоване на обезбеђењу државне границе, у сарадњи са полицијским управама у Бору и Зајечару, у одвојеним акцијама, привели су двојицу кријумчара под сумњом да су покушали илегално да превозе мигранте.

У околини Неготина, Заједничке снаге зауставиле су С. М. (1991) из Пећинаца који је у комби возилу марке ''Citroen Jumper'' покушао да илегално прокријумчари 24 миграната, међу којима је било 15 малолетника из Авганистана и Пакистана.

У околини Зајечара, Заједничке снаге војске и полиције, рутинском контролом открили су бугарског држављанина Н. К. (1992) код кога су у путничком возилу затечени исцепани делови исправа илегалних миграната издатих у Републици Бугарској као и други докази који су предати надлежном тужиоцу.

Кријумчару С.М. из Пећинаца одређен је притвор у трајању до 30 дана док је бугарском држављанину Н.К. одрђено задржавање до 48 часова.

Од почетка ангажовања заједничких снага, Војска Србија и МУП су открили више од 8000 миграна који су илегално покушали да пређу државну границу. 


03.09.2016.
Ухваћена група кријумчара код Ниша са 63 мигранта


Заједничке снаге војске и полиције, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом, открили су синоћ око 22.00 часа, у околини Ниша, четворицу српских држављана Ф.М. (1988) из Гњилана, А.С. (1997), Е.А. (1976) и малолетног С.Р. (1999) из Прешева, који су покушали да илегално прокријумчаре 63 особе у четири путничка аутомобила.

Међу илегалним мигрантима налази се 41 пунолетна и 22 малолетне особе пореклом из Авганистана, Сирије и Пакистана.
Путнички аутомобили марке ''Волво С-40'' из Београда, ''Опел Астра'' из Панчева, ''Фолксваген Uhvaćena grupa krijumčara kod Niša sa 63 migrantaПасат'' из Новог Сада и ''Рено Меган'' из Врања имали су фалсификоване регистарске ознаке.

Тројици кријумчара је одређено задржавање у трајању од 48 часова, док је малолетни С.Р. пуштен након саслушања.

Од 22. јула до данас, Заједничке снаге Војске Србије и МУП откриле су 5.641 миграната који су покушали да илегално пређу државну границу. Њих 4.888 одустало је од илегалног преласка по уочавању припадника Војске и полиције, док је 753 смештено у прихватне центре.


30.08.2016.
Откривена тројица кријумчара из Београда са 64 мигранта


У околини Зајечара, припадници Заједничких снага војске и полиције, ноћас су открили тројицу српских држављана Д.Ј. (30), Г.О. (45) и С.С. (38) из Београда, који су покушали да илегално прокријумчаре 64 особе из Авганистана.

У комбију марке ''Фијат Дукато'' регистрованом у Бачкој Паланци Д.Ј. је превозио 34 илегална мигранта међу којима су се налазиле четири жене, од којих једна трудница, једна беба, једно дете и 28 мушкараца. Два путничка аутомобила београдских регистарских ознака, затечена су у близини комбија непосредно пре прихвата групе од 30 илегалних миграната међу којима је било троје деце и 27 одраслих мушкараца.

Кријумчарима је одређено задржавање у трајању од 48 часова, а надлежни судски органи донеће одлуку о даљем поступању.


27.08.2016.
Спречено кријумчарење 13 особа у околини Ниша


Заједничке снаге војске и полиције, у сарадњи са полицијском управом, ноћас су у околини Ниша открили мушкарца Ј.В. (32) из Ниша који је покушао да илегално прокријумчари 13 особа.

У путничком возилу марке ''Цитроен'' Ј.В. из Ниша превозио је држављане Ирака међу којима је било деветоро деце и четири одрасле особе.

Кријумчару је одређено задржавање у трајању од 48 часова, а надлежни судски органи донеће одлуку о даљем поступању, док ће мигранти бити смештени у прихватни центар у Прешеву.

24.08.2016.
У околини Пирота пронађен мигрант са прострелном раном


Припадници Заједничких снага војске и полиције, синоћ око 21 час, у току извршавања редовних задатака на путу између села Славиње и Изатовци у околини Пирота, чули су пуцањ, а потом и наишли на шест мигранта, од којих је један имао прострелну рану у пределу грудног коша. На месту догађаја затекли су и четири ловца.

О догађају су обавештени полиција и Хитна помоћ, чији су лекари на лицу места могли само да констатују смрт мушкарца, држављанина Авганистана старости 20 година.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пироту су након извршеног увиђаја ухапсили једног од ловаца М. М. (1977) из Пирота и по налогу Вишег јавног тужилаштва одредили му задржавање до 48 сати.

Полиција наставља рад на утврђивању свих околности овог догађаја.

18.08.2016.
Координираним акцијама до кријумчара


У координираним акцијама Заједничких снага војске и полиције са полицијским управама из Ниша и Лесковца и у сарадњи са припадницима Безбедносно-информативне агенције синоћ су откривене две особе које су покушале да илегално прокријумчаре 30 миграната.

Од 22. јула до данас, Заједничке снаге Војске Србије и МУП откриле су 3.112 миграната који су покушали да илегално пређу државну границу.

15.08.2016.
Одређено задржавање лицу из Београда због покушаја кријумчарења


У акцији Заједничких снага војске и полиције, у раним јутарњим часовима у околини Ниша ухваћена је једна особа, М.С. из Београда, у покушају кријумчарења 26 илегалних миграната (одраслих мушкараца).

Наведеном лицу одређено је задржавање до 48 сати и у процесу је утврђивања степена кривичне одговорности пред надлежним тужиоцем и судијом.

14.08.2016.
Приведено пет лица због кријумчарења 


У више акција Заједничких снага војске и полиције у последња два дана откривено је и приведено правди пет лица која се терете за кријумчарење људима.

У ширем рејону Зајечара откривена су три лица осумњичена за организацију и планирање кријумчарења људи: Д.Н. из Београда и М.С. из Авганистана, којима је одређен притвор до 30 дана, док је П.Р. из Београда одређено задржавање до 48 сати.

У Прешеву су приведена два лица А.К. и А.К. из Пакистана који су затечени у покушају кријумчарења 26 илегалних миграната у мини-ван комбију, а у ширем рејону Бујановца приведен је Б.С. из Прешева, затечен у покушају кријумчарења седам илегалних миграната у путничком возилу. Наведеним лицима је одређено задржавање до 48 сати и у процесу су утврђивања степена кривичне одговорности пред надлежним тужиоцем и судијом.

Мешовита патрола је код Прешева открила три напуштена возила са 26 илегалних миграната, док је на контролном пункту у близини Ниша пресретнуто путничко возило са 15 миграната, а два НН лица су побегла и тренутно се ради на утврђивању њиховог идентитета.

Тежиште у раду Заједничких снага ангажованих на обезбеђењу државне границе према Бугарској и Македонији у наредном периоду биће спречавање кријумчарења илегалних миграната.