Министарство одбране Републике Србије
 

Ивана Петровић трећа на београдској „Најк” трци



Међу десет хиљада тркача који су се одважили на буду део традиционалне „Најк” градске трке на десет километара, овог септембра била је и Ивана Петровић, која је, прошавши кроз циљ за 38 минута и 17 секунди, освојила треће место у женској конкуренцији. Она својим спортским успесима, али и током обављања својих свакодневних задатака организовања и планирања обуке и провере физичке способности, доказује да је прави промотер спорта којим успешно мотивише своје колеге да се „активирају” и заволе рекреацију.

Ивана Петровић трећа на београдској „Најк” трци Говорећи о утисцима са такмичења, Ивана подсећа да се „Најк” трке организују свуда по свету и традиционално окупљају велики број учесника, па се ту могу срести љубитељи трчања, од рекреативаца до врхунских спортиста. Каже да је конкуренција била јака, а победничко постоље поделила је са репрезентативкама наше земље које представљају Србију на балканским и европским првенствима.

– Иако није реч о стази с које се бележи званични резултат, постигла сам лични рекорд на десет километара. Имајући у виду температуру типичну за летње услове, дужину стазе, уз изазове које је носила и сама траса, није било лако. Преко Бранковог моста до Теразијског тунела благи je успон, а касније следи пад, што изискује додатну енергију и тактику током трчања – каже Ивана, додајући да су специфичност уличних трка, у односу на атлетске стазе, још и тврда подлога, која носи већу могућност повређивања и разне препреке које додатно оптерећују тркаче. 

У тренингу током целе године

У циклусу припрема атлетичара, овакве трке, објашњава Ивана, има улогу јачег тренинга, па такмичењу нису претходиле озбиљније припреме, већ је то била својеврсна контрола њене физичке спремности. 

– Атлетиком се бавим од малена и дуго сам у спорту. То нам је породична традиција јер је и мој тата био атлетичар. Али, када сам уписала Факултет за физичко васпитање у Београду, због обавеза, нисам била у прилици да се атлетици посветим у мери у којој сам хтела – искрена је спортисткиња. 
Ипак, када је прошле године почела да ради као референт за физичко васпитање у 126. бригади ВОЈИН указала се прилика да се посвети ономе што највише воли – спорту. 

– Војска Србије омогућила ми је да остварим сан, јер на Војној академији постоје изузетно добри услови за тренинг. Ту су Спортски центар и новоотворена атлетска дворана, а неће само на томе остати. Припреме на нивоу Војске Србије, такмичења, баш као и стимулативне мере за најбоље, мотивишу. Још ако постоји и љубав према спорту, успеси не изостају – наглашава Ивана. 

У претходној години двадесетдеветогодишња Нишлијка низала је успехе – на државном нивоу постигла је запажене резултате у тркама на 800, 1.500 и 3.000 метара. У плану су, како истиче, припреме за крос који организује РТС ове јесени, а успех на том такмичењу био би карта за улазак у редове репрезентације Србије. 

Промоција здравих животних навика 

Осим Иване, у трци је учествовало још припадника Министарства одбране и Војске Србије, а запажен успех је и четврто место професионалног војника Наташе Ћулафић, која је, такође, чланица атлетске репрезентације Војске Србије. 

Победница је била Теодора Симовић, а бржа од Иване била је још само Биљана Цвијановић. Код мушкараца најбољи је био Осман Јунузовић, други, Огњен Стојановић, а трећепласирани Стенли Кибус. 

Старт је био код београдског Ушћа, трасом је даље водила преко Бранковог моста и централних градских улица, па назад кроз Нови Београд. По броју учесника и интересовању јавности, трка је српску престоницу сврстала међу топ дестинације за љубитеље трчања. Највећу „Најк” трку на овим просторима отвориле су кошаркашице Милица Дабовић и Тамара Радочај, које су бодриле тркаче, промовишући здраве животне навике и развој спорта.

Биљана Миљић